Антична гра Андрія Александровича

3 вересня о 17. 00 в Музеї Ханенків відкрилася виставка художника, сценографа, головного художника Національного академічного драматичного театру ім. І. Франка, заслуженого діяча мистецтв України Андрія Александровича – «Антична гра».

Виставка “Антична гра. Андрій Александрович” продовжує цикл проєктів Музею Ханенків, пов’язаних з переосмисленням класичного мистецтва сучасними нам митцями. Цього разу у фокусі – серія портретів в авторській техніці, виконаних Андрієм Александровичем під враженням відвідин Національного музею етруського мистецтва (Вілла Джулія) у Римі, та етруські теракоти 6-4 століть до нової ери з колекції Музею Ханенків.

В залі Музею також експануються артефакти етруської культури. Глиняні антефікси 4 століття до н.е. поліхромного розпису, які були передані в колекцію Музею після придбання у Римі, із зібрання маркіза Кампана органічно поєднуються із серією портретів А. Александровича.

За словами Андрія Александровича: «Неймовірна жвавість, спонтанність, свіжість мистецтва етрусків, яскрава самобутність і привабливий дух антикласики! В основі зображень (чи то скульптура, чи то живопис) завжди присутня магічність, яка виникає з ірраціонально-релігійного відчуття світу. Зачаровують посмішка і погляд зображеного. Погляд розфокусований, зіниці розсунуті від центру в протилежні сторони. У літніх живописців так буває інколи в кінці життя, вони поглядом ніби хочуть обійняти неосяжне і зібрати воєдино. Так і етруски дивляться на глядача, ніби проникаючи в нього, або, вірніше, обіймаючи його поглядом. Погляд доповнює тиха посмішка, не адресована, однак, нікому поза їх таємничим світом. У цьому колосальна ніжна еротика, і одночасно містичність. Під цим враженням мені захотілося зробити серію робіт на тему інтерпретації мистецтва етрусків, моделями для яких стали мої друзі, або враження від випадкових знайомств. Серія складається з 11 портретів, виконаних 2017 року».

Кураторка проєкту: Катерина Чуєва, генеральна директорка, кураторка колекції античного мистецтва Музею Ханенків. Виставка триватиме до 19 вересня.