Триває виставка Анни Духовичної “Вісім”

В Галереї “Ornament Art Space” (вул. Василя Тютюнника, 53) триває персональна виставка живопису Анни Духовичної.
“Твори Анни Духовичної неординарні, насичені та змістовні.

Поодинокі дерева, засніжені дороги, примарні персонажі , а також відчуття усамітнення та спостерігання за самим собою і світом, у творчому тандемі народжують дивовижні полотна, сповнені міфічного звучання. Поступове розкриття теми, кожен інтерпретує по своєму – чи то сни, чи то видіння, чи може мрії. Адже ти ніколи не знаєш, що чекає на тебе наступної миті.

На цій виставці представлені обрані живописні полотна Анни, створені за останні вісім років, які уособлюють не лише певні етапи творчості та її перевтілення, а й особисті переживання та бачення сьогодення. В її картинах, з легкістю поєднуються здавалось би непоєднувані почуття умиротворення та тривоги, динаміки та спокою, грайливості та серйозності. Твори сповнені відчуття свіжого повітря та ледь помітного мерехтіння, яке підсилюється влучними хаотичними мазками пензля. Стримані кольори більш ранніх робіт, з часом стають світлими, яскравими і водночас легкими.

У творах художниці присутні інші виміри з цікавими нереальними паралелями, які стають реальними. Зіставлення – одне з головних емоційних звучань її полотен. Анна любить вводити поодинокі, але влучно-знакові персонажі. Це або гігантські скляні хмарочоси, що нагадують велетнів драконів, з якими так вперто намагається боротися, ледь помітний серед них св. Георгій, або жінка, що проїжджає на велосипеді, зовсім не помічаючи тієї примарної битви, яка заразом відбувається поруч. Єдинороги, блакитні коники, п’яти лапі коти або, наприклад, персонажі без голів, всі вони – герої доволі великих та характерних полотен Анни Духовичної. Знаковим постає перед нами і автопортрет, що дає змогу зазирнути у світ художниці, з якого вона обережно, але впевнено виглядає, спостерігаючи сама за собою. Як в одному з останніх творів «Рівновага» – віддзеркалення внутрішнього стану, де ти повинен водночас уособлювати як силу, міць, так й ніжність, тендітність – дві сторони медалі, що утворюють єдине ціле”. Марія Скоблікова, куратор.